Din kundvagn är tom

HemLekplats & LekmiljöSandlådor

Sandlådor

Sandlåda med lock

En sandlåda med lock är ett praktiskt sätt att skydda sandlådan mot djur som katter och fåglar när den inte används, och underlättar också att hålla ordning på leksaker, spadar och hinkar. När barnen lekt färdigt i sandlådan för dagen är det bara att plocka ihop alla leksaker, fälla ner locket och det blir snabbt ordning och reda. Att ha en sandlåda utomhus är ett bra sätt att låta barnen leka fritt och få frisk luft, samtidigt som de låter kreativiteten utvecklas fritt. De mindre modellerna passar bra i till exempel villaträdgården och de större i utomhusmiljön vid till exempel en förskola.

Vanliga frågor om sandlådor

Hur många kilo sand behövs till en sandlåda?

Det beror på storleken på sandlådan. En vanlig rekommendation är att fylla sandlådan till hälften, vilket vanligtvis kräver 50-100 kg sand för en mindre sandlåda på ca 100x100 cm. För större sandlådor kan du behöva mer sand, upp till 200 kg eller mer.

Hur hög ska en sandlåda vara?

En stor sandlåda ger barnen möjlighet att gräva och bygga större sandkreationer, och kan vara ett bra val för flera barn som leker tillsammans. En stor plast sandlåda med lock på cirka 140x140 cm och en höjd på 30-40 cm kan vara en bra lösning för en större familj eller grupp av barn. För att göra leken ännu mer spännande kan man lägga till leksaker såsom grävskopor och grävmaskiner som passar för sandlådelek.

Vad ska man ha i botten på sandlåda?

Det rekommenderas att man lägger ett lager med duk eller fiberduk i botten på sandlådan för att hindra gräs och ogräs från att växa upp i sanden. Sedan kan man fylla på med sand tills önskad höjd är uppnådd.

Hur många kilo är 1 kubikmeter?

En kubikmeter sand väger vanligtvis mellan 1500-2000 kg beroende på dess densitet. Detta betyder att en sandlåda i plast med volymen 1 kubikmeter kan rymma upp till 2000 kg sand.

Sandlådor för barn

De flesta barn uppskattar en sandlåda att leka i, oavsett om det är hemma i trädgården eller på förskolan. En sandlåda med lock är praktisk att ha om man till exempel vill undvika att skräp, löv och djurspillning hamnar i sandlådan när den inte används. Sandlådor finns i flera material beroende på behov och användningsområde. Sandlådor i tålig plast kan vara praktiska om man vill ha en sandlåda som är lätt att göra ren och flytta runt i trädgården, medan en sandlåda i tryckimpregnerat trä är en rejäl sandlåda som är både hållbar och snygg. Flera sandlådor i trä är förstärkta med plast i hörnen för att bli extra hållbara. Både en sandlåda i plast och en sandlåda i trä kan användas med lock för att hålla ordning på leksakerna och skydda sanden i sandlådan mellan användningarna.

Stor sandlåda med plats för många

Här hittar du sandlådor i flera olika storlekar och modeller, från små och smidiga sandlådor med mått på 120x120 cm och 140x140 cm till större sandlådor på upp till 3 meter. De mindre sandlådorna med lock finns i både fyrkantiga och sexkantiga modeller och passar bra när du vill ha en kompakt sandlåda som får rum i trädgården hemma. Här kan du välja mellan flera olika träslag, från tryckimpregnerat trä till både gran och lärk. Flera modeller har lock eller en praktisk kant som hindrar sanden från att ta sig ut ur sandlådan även vid den vildaste lek. Du kan också hitta sandlådor i större modeller som passar bra om du vill att flera barn ska få plats att leka samtidigt. Väljer du en större sandlåda i tryckimpregnerat trä slipper du också underhåll som oljning eller betsning. Våra sandlådor med lock har antingen vipplock eller lösa lock, så att du själv kan anpassa utseendet på sandlådan efter trädgården. Väljer du en sandlåda med vippbart lock finns också modeller där locket blir en praktisk sittbänk för barnet när det är uppfällt. Komplettera gärna sandlådan med en populär grävmaskin för sandlåda. Med denna kan barnen gräva ordentligt, samtidigt som de tränar upp både kreativitet, motorik och koordinationsförmåga. Att ha en sandlåda i trädgården eller på förskolan är ett bra sätt att ge även de mindre barnen en plats att få utlopp för sin fantasi, lära sig leka tillsammans och få vara ute i den friska luften och solen. Köp din sandlåda här hos oss på Uteprodukter!