Din kundvagn är tom

HemPark & UtemiljöPlanteringPlanteringskärl

Planteringskärl

Vi har ett brett sortiment av planteringskärl för utomhusbruk. De finns många material att välja på som exempelvis trä, glasfiber och betong. Alla har sina fördelar beroende på vilket behov du har och passar oavsett om du vill ha något modernt eller mer rustikt. Du kan få kärlen i olika design – runda, fyrkantiga och rektangulära för att nämna de mest populära. Våra kärl lämpar sig i de tuffaste miljöerna, både offentliga och privata, samtidigt som de är vackra att se på. Kontakta oss gärna om ni vill veta mer om våra planteringskärl.

Vanliga frågor om planteringskärl

Vad kan man använda istället för krukor?

Ett alternativ till krukor är att använda planteringskärl. Dessa är ofta tillverkade i material som plast, trä eller metall, vilket gör att de är lätta att flytta runt och tål väder och vind bättre än krukor. Du kan välja från en mängd olika storlekar och färger för att passa dina utomhusbehov och designpreferenser. Ett annat alternativ är att bygga en blomlåda på ben, som ger en höjd till dina blommor och grönsaker och gör det lättare att ta hand om och plocka dem.

Hur bygger man en planteringslåda?

För att bygga en planteringslåda behöver du först och främst material såsom träplankor, skruvar, hammare, spikpistol och möjligen en måttstock. Börja med att mäta och klippa till träplankorna till den storlek du önskar. Skruva sedan ihop de fyra sidorna till en låda. Du kan välja att måla eller behandla lådan för att skydda mot väder och vind. Fäst sedan lådan på ben, antingen genom att skruva ihop dem eller använda hjälpmedel som beslag.

Kan man odla i impregnerat virke?

Ja, det är möjligt att odla i impregnerat virke, men det är viktigt att ta hänsyn till eventuella giftiga ämnen i impregneringen som kan skada växterna. Det är bättre att använda giftfria alternativ som trä eller betong. Stora krukor i betong eller urnor utomhus i betong kan vara bra val för odling i utomhusmiljöer, särskilt för offentlig miljö eller stora utomhuskrukor.

Kan man plantera olika växter i samma kruka?

Ja, man kan plantera olika växter i samma kruka, men det finns några saker att tänka på. Växterna bör ha liknande behov av vatten, näring och ljus för att trivas tillsammans. Det är också viktigt att krukan är tillräckligt stor så att växterna inte tränger ut varandra eller konkurrerar om utrymme och näring.

Vad är det för skillnad på planteringsjord och blomjord?

Planteringsjord och blomjord skiljer sig åt i kompositionen av näringsämnen och pH-värde. Blomjord är oftast mer näringsrik och har ett högre pH-värde än planteringsjord. Blomjord innehåller också ofta mer organiskt material som är bra för växttillväxt, medan planteringsjord är mer av en allroundjord som fungerar för många olika typer av växter.

Planteringskärl i betong, glasfiber, plast och trä

Våra planteringskärl kan fås i en mängd olika material, det är ditt behov och användningsområde som avgör. Ett kärl i betong har väldigt god hållbarhet och materialet gör dem tunga, svårflyttade och säkra mot vandalism. Glasfiber gör kärlen lätta, smidiga och även underhållsfria. Stål är tyngre än glasfiber och ger planteringskärlet en speciell karaktär. De stora planteringskärlen passar perfekt i såväl offentlig som privat miljö utomhus. Många av modellerna kan användas antingen enskilt eller i kombination med andra kärl för att skapa en trevlig utemiljö.

Stora betongkrukor utomhus 

Betongkruka är ett annat ord för planteringskärl. Som man hör på namnet så är krukan i betong, vilket gör den väldigt tålig och robust mot det svenska vädret året om. Utekrukorna går att få i olika utförande, vanligast är det med runda eller fyrkantiga betongkrukor. Ett antal betongkrukor för utomhusbruk kan verkligen få en trädgård, en entré eller en park att leva upp. Du kan också förbättra utemiljön vid ett företag, i bostadsområden, utanför köpcentrum och i andra offentliga miljöer. 

Hög och stor blomlåda på ben i trä eller plåt

En blomlåda utomhus i stilren design passar lika bra i en privat trädgård eller på en uteplats som i offentlig miljö. Vi har stora blomlådor i trä och plåt, på eller utan ben, som tål tuffa påfrestningar. Allt material är underhållsfritt. Ett planteringskärl eller en blomlåda kan också fungera alldeles utmärkt som ett farthinder alternativt en markering om att man inte för köra in med bil. Detta skapar både en trevlig miljö i det offentliga rummet samtidigt som kärlet eller blomlådan fyller en funktion. För att underlätta smidiga transporter är de flesta av våra planteringskärl utrustade med lyftöglor.

Urna i gjutjärn och ektunna för trädgård

Två smakfulla alternativ till utsmyckning av utemiljön är urnor på fot i gjutjärn och ektunnor. Till exempel har vi den klassiska modellen Gustaviansk urna, rostskyddad och täckmålad i svart. Urnans dräneringshål kan också användas för fastlåsning. Vi erbjuder även svensktillverkade ektunnor av 20 millimeter ek av hög kvalitet. Tunnan fungerar bra för antingen plantering eller som en bevattningstank för uppsamling av regnvatten. Ektunnorna kan fås i storlek från 45 x 33 centimeter upp till 110 x 85 centimeter.