Din kundvagn är tom

HemTrafik & VägFarthinder

Farthinder

Farthinder är ett effektivt sätt att lugna ner trafiken och öka säkerheten i tättbebyggda områden. Här på Uteprodukter.se tillhandahåller vi ett brett urval av farthinder i olika modeller och material – från tunga betongsuggor och portabla kabelskydd i gummi till massiva vägkuddar som kan asfalteras in i markbeläggningen. Här finns farthinder för alla behov, vare sig ni vill få ned hastigheten i samfälligheten, hindra infart på kommunala gågator och torg eller behöver tillfälliga farthinder vid ett vägarbete. Beställ enkelt direkt på hemsidan eller kontakta oss för en offert!

Vanliga frågor om farthinder

Kan farthinder skada bilen?

Farthinder är avsedda att minska hastigheten på fordon och förbättra trafiksäkerheten, men de kan orsaka skador på bilar om de inte används på rätt sätt. Det är viktigt att välja farthinder som är lämpliga för vägen och att de installeras på rätt sätt för att minimera risken för skador på fordon.

Får man sätta upp egna farthinder?

Nej, det är inte tillåtet att sätta upp skyltar hur som helst. För att sätta upp skyltar krävs tillstånd från kommunen eller Trafikverket, beroende på platsen där skylten ska sättas upp. Skyltar ska dessutom placeras på ett sätt som inte förvirrar eller hindrar trafiken, och de ska vara tydliga och lättlästa för trafikanterna.

Vem ska köra först vid farthinder?

Vid farthinder i bostadsområden är det viktigt att sänka hastigheten. Det finns olika typer av farthinder såsom vägbulor, fartgupp och vägguppar. Generellt sett bör den som kommer först till farthindret köra över det först, medan övriga trafikanter följer efter.

Får man sätta upp vägbom på privat väg?

Ja, man får sätta upp vägbom på privat väg, men det är viktigt att den inte utgör fara för trafikanter eller förhindrar utryckningsfordon att ta sig fram. Det kan vara bra att kolla upp vilka regler som gäller i kommunen och att informera grannar och besökare om bommen.

Det finns många ställen där det kan vara fördelaktigt att sätta upp farthinder. Framför allt på trafikerade gator som ligger i anslutning till skolgårdar, lekparker och andra platser där det vistas många barn, men också på campingar och i bostadsområden där det ofta finns uppväxta häckar och höga staket som skymmer sikten. Ett farthinder tvingar trafikanterna att sakta ner vilket både bidrar till att öka uppmärksamheten och minskar risken för allvarligare skador om en olycka trots allt skulle ske. Busshållplatser, parkeringar, övergångsställen och vägkorsningar är andra platser där farthinder kan göra stor nytta, liksom vid vårdinrättningar, företagsentréer och kring offentliga parker.

Till offentliga miljöer som gågator och torg kan vi rekommendera våra dekorativa farthinder ”Pigge” och ”Polly” – tunga betongsuggor i snygg design som även fungerar bra som sittplatser. På olycksdrabbade vägsträckor kan det oftast löna sig att välja en mer permanent form av farthinder, såsom bastanta betongfundament med markeringsskärmar eller en vägkudde som asfalteras in i markbeläggningen. Vid vägarbeten, tidsbegränsade event och säsongsbetonade verksamheter är det i sin tur smidigast att använda portabla farthinder.

Hos oss på Uteprodukter.se hittar du allt från montagefärdiga väggupp och markeringsskyltar till rejäla betongsuggor och portabla farthinder i slittåliga och halkfria material. Vi har även kombinerade farthinder och kabelskydd som kan komma extra väl till pass vid vägarbeten som kräver el- eller vattentillförsel. Vissa modeller kommer i lysande varningsfärger, andra är försedda med reflexer som gör att de syns väl även nattetid. Hör gärna av dig om du har några frågor eller vill veta mer om våra farthinder!