Din kundvagn är tom

HemPark & UtemiljöEldstäder

Eldstäder

Eldstäder utomhus blir en naturlig samlingsplats för personliga möten, socialt umgänge och samtal. Det finns många olika varianter av eldstäder att välja på, allt från små och dekorativa eldkorgar till rejäla terassvärmare i gjutjärn. Hos oss går det också att hitta vedförvaring i smidiga modulhyllor, vilket skapar både smart förvaring och en snygg inredningsdetalj. Eldstäder höjer mysfaktor och är fungerar året runt, både under sommaren och vintern. Välkommen att kontakta oss vid frågor, vi hjälper gärna till med att hitta den eldstad som passar dig bäst.

Vanliga frågor om eldstäder

Kan man ha eldfat på trädäck?

Det är tillåtet att ha eldfat på trädäck så länge det inte strider mot kommunala eller nationella regler. Kontrollera alltid med lokala myndigheter för att säkerställa att det är tillåtet. Tänk också på att eldfatet inte ska placeras på en plats där röken kan störa grannar eller passerande människor.

Kan man elda med färsk ved?

Ja, man kan elda med färsk ved men det är inte att rekommendera. Färsk ved innehåller mycket fukt vilket gör att den inte brinner lika effektivt som torkad ved. Dessutom kan det leda till att det bildas mer sot och tjära i eldstaden vilket kan leda till skador på eldstaden och dess skorsten.

Var ska man slänga aska?

Aska från en inomhus eldstad bör samlas i en speciell asklåda och sedan slängas i en brandsäker behållare utomhus, på en plats där det inte finns några brandfarliga material i närheten. Askan från en eldstad utomhus, som en eldkorg eller ett eldfat, kan spridas ut i trädgården eller på en annan lämplig plats.

Hur får man en brasa att brinna länge?

För att få en brasa att brinna länge är det viktigt att använda rätt typ av bränsle, till exempel torr ved, träkol eller briketter. Se till att eldstaden har tillräckligt med syre genom att rensa bort aska och undvika att överfylla den med bränsle. Använd gärna en vedkorg för att hålla ordning på veden.

Mysiga eldstäder för umgänge utomhus

Umgås med vänner och ha det trevligt vid öppna eldstäder. En mysig eldstad fungerar lika bra i privata som offentliga miljöer, exempelvis på en after ski, utanför golfklubben och vid uteserveringar. Ni kan använda eldstäder, eldkorgar och eldfat på ett säkert sätt utan att riskera att något i omgivning ska ta skada. Hos oss på Uteprodukter.se handlar både privatpersoner, företag och kommuner. Titta igenom vårt breda sortiment och se vilket alternativ som passar er allra bäst. Skapa en naturlig mötesplats att trivas på för familj och vänner.

Vacker eldstad på ben i cortenstål

En eldstad i cortenstål blir bara vackrare med åren. Den röd-bruna rostaktiga färgen mörknar efter hand. Detta har både en praktiskt och estetisk funktion. När stålet utsätts för fukt bli materialet tjockare allt eftersom fler och fler rostlager bildas, tvärtom mot hur vanligt stål fungerar, som blir svagare och tunnare av rost. En eldstad på ben i corten är väldigt uttrycksfull och samtidigt helt underhållsfri. Den är byggd för att klara av vädrets påfrestningar året runt. Flera av våra modeller är designade med vackra detaljer, vilket i sig blir ett skådespel att så på samtidigt som elden brinner.

Eldstäder som ger liv åt altanen och trädäcket

En eldstad för altanen är en riktig stämningshöjare. Ljudet, ljuset och doften skapar en härlig harmoni samtidigt som det ger liv åt altanen. Tänk på att ta reda på om den aktuella eldstaden är anpassad för just detta ändamål. Den får inte bli väldigt varm på undersidan och risker att skada underlaget, i värsta fall kan det orsaka en brand. Som material runt omkring en eldstad är det en bra idé med till exempel sten eller sand som inte tar eld om det flyger gnistor. Var alltid ansvarsfull när du eldar och se till att ha god säkerhet, exempelvis är det lämpligt att ha en brandsläckare inom räckhåll om olyckan är framme.

Eldstad utomhus i trädgården – vilka regler gäller?

Det är fritt fram att sätta upp en eldstad i trädgården, men tänk på att välja en plats som är säker att elda på. En eldstad kan antingen vara nedsänkt i marken eller stå på ben. Du kan säkra upp i trädgården genom att till exempel ha sten eller sand runt omkring, på detta sätt minimerar du risken att något skulle börja brinna. Dock är det viktigt att du håller dig uppdaterad om eventuell eldningsförbud för lokala områden som kan införas under en torr sommar.