Din kundvagn är tom

HemPark & UtemiljöPlanteringPlanteringskärl

Ektunna 72x55 grundbehandlad

Planteringskärl | Ektunna 72x55 grundbehandlad

Ektunna 72x55

Planteringskärl | Ektunna 72x55 grundbehandlad

Ektunna 72x55

Planteringskärl | Ektunna 72x55 grundbehandlad

Ektunna 72x55

Artnr Ektunna 72x55

3535 kr

ex moms

Leveranstid:
1–2 veckor

Alltid fraktfritt

Om Ektunna 72x55 grundbehandlad

Svensktillverkad ektunna av 20 mm ek i högsta kvalitet. Tunnan passar utmärkt för plantering eller för uppsamling av regnvatten.

Materialet till våra vattentunnor klyvs, hyvlas, kapas och fräses till stavar. Under alla moment i tillverkningen sorteras ämnena hårt och kvistar, ytved och andra defekter kasseras för att endast det bästa virket ska nå slutmonteringen. Flera generationers samlade kunskap avgör om en stav kan bli en del av våra högt ställda krav på en vattentunna. Även tunnans botten genomgår samma kvalitetskontroll. Endast kvistfritt kärnvirke godkänns. En vattentunna i ek ska hålla i minst 20 år. Detta är individuellt och beroende av en mängd faktorer såsom underhåll och placering av tunnan. Tillverkningen är en svensk hantverkstradition där banden klipps, borras, skränks, nitas och drivs på plats för hand.

Det årliga underhållet är viktigt och en vattentunna bör behandlas ordentligt från början och sedan årligen. De 3 viktigaste sakerna att tänka på är att ta vattentunnan i bruk så tidigt som möjligt på våren, så fort det är frostfritt, behandla den och se till så att den har en luftspalt undertill. Upphettad linolja är vår rekommendation när det gäller färdigbehandlade vattentunnor. Alternativet är tjärolja som gör att tunnan mörknar något fortare.

Visste du att 1mm regn på 100kvadratmeter horisontell takyta ger 100 liter vatten? Det finns alltså vatten att samla!

Tunnorna kommer grundbehandlade  med linolja.

 

Allmänt underhåll:

Trätunnor bör behandlas med olja ordentligt från början och därefter årligen eller vid behov, om den ser torr ut eller är extra utsatt för sol och regn. En vattentunna ska tömmas när det fryser och förvaras i utetemperatur. Tunnor för plantering klarar sig året om. Man bör placera sin trätunna på ett par klotsar eller stenar för att skapa en luftspalt undertill. Placera aldrig trätunnan direkt på jord.

Man kan med fördel borra hål i botten på planteringskaret för att få en fungerande dränering vid kraftiga regn eller vid överbevattning.

 

Linolja och trätunnor:

En ny tunna bör behandlas minst tre gånger innan användning. Linolja i sig torkar väldigt långsamt så den bör spädas med 50% balsamterpentin. Tänk på att linoljetrasor kan självantända.

DET ÅRLIGA UNDERHÅLLET är viktigt och sker förslagsvis tidigt på våren innan tunnan tas i bruk.

Tekniska data
Höjd72 cm
Diameter55 cm
Volym125L
Vikt24kg
Fråga om denna produkt
Begär offert
Alltid fraktfritt, gratis frakt

Andra populära produkter inom denna kategori